SparkLogo

Newsroom

#functiepunten #Nesma #Agile #FPA

Toepassing van functiepuntanalyse bij Agile projecten

Image

Onze Functiepunten-specialist Alexander Vermeulen was gisteren één van de sprekers op de Nesma Conferentie in Soest, waar hij vertelde over de toepassing van functiepuntanalyse (FPA) in de praktijk. Hij nam de luisteraars stap voor stap mee in de werkwijze van Garansys en legde uit hoe je met functiepunten de kosten, duur en omvang van projecten kunt sturen. Alexander: “Ik merk dat er heel wat vragen leven over dit onderwerp.”

“Veel mensen denken dat functiepuntanalyse (FPA) ouderwets is, en niet bruikbaar in de huidige tijd,” zegt Alexander. “Dat is een misvatting. Juist bij grote en complexe Agile projecten is deze meetmethode zeer toepasbaar om inschattingen te maken en software tijdig te leveren.”

Lees ook: 5 mythen over functiepunten.

Geschikt voor elke fase van Agile project
Alexander vertelde op basis van zijn jarenlange ervaring hoe FPA in elke fase van Agile projecten ingezet kan worden. Van het inschatten van de duur van het project en het bepalen van de hoeveelheid functionaliteit per sprint, tot de uiteindelijke oplevering. “De ervaring leert dat je door FPA een zeer goede inschatting kan maken van de op te leveren software, de duur van het project en de grootte van het team. Dit voorkomt verrassingen en maakt dat zowel de klant als het team precies weet waar ze aan toe zijn.”

Uitdagingen in de praktijk
Volgens Alexander is het de kunst om precies gedetailleerd genoeg te zijn in het werken met functiepunten. Software teveel tot in detail uitwerken is niet ‘Agile’, te weinig detail geeft foutieve inschattingen. Een andere uitdaging ligt in het feit dat functionaliteit tijdens een sprint soms ‘moeilijker’ blijkt te zijn dan verwacht. Hoe garandeer je dan de kwaliteit en doorlooptijd? Zijn oplossing: dit direct signaleren en het team tijdelijk uitbreiden met kundige mensen.

Alexander kijkt positief terug op de presentatie. “Vooral het beantwoorden van vragen en de discussie achteraf vond ik interessant. Ik merk dat het thema mensen aanspreekt.”

Alexander Vermeulen

Vanaf 2019 zal Alexander Vermeulen bij Nesma een verbindende rol gaan spelen tussen werkgroepen en het bestuur. In deze functie zet hij zich actief in om kennis over FPA in combinatie met het tijdig leveren van software verder te verspreiden. Wil je meer weten? Lees hier onze gratis whitepaper: in 7 stappen naar Agile.

Bron:      Nov 16, 2018

Logo